Franse mosselen
Recept

Mosselen op z’n Frans – met Cognac

Mosselen, ik zie dat altijd als een soort Russisch roulette. Ze zijn fantastisch of je hangt de rest van de nacht met je kop boven de plee. Nee grapje… is gewoon super lekker!

De mosselen in dit recept heb ik op Franse wijze klaargemaakt. Dat klinkt heel chique, maar wil eigenlijk gewoon zeggen dat ik ze verzopen heb in Cognac.

Type gerecht: Hoofdgerecht
Aantal personen: 2

Ingrediënten:

  • 2 kilo mosselen
  • 2 sjalotten
  • 1 courgette
  • 100 ml. cognac
  • 100 ml. witte wijn (bijv. dat restje dat nog over is, we gooien niks weg)
  • 200 ml. creme fraiche
  • 2 eetlepels tijm
  • 1 prei

Bereidingswijze:

Spoel de mosselen af onder stromend water. Als mosselen boven komen drijven is dat geen probleem, het kan zijn dat er luchtbellen in zitten. Verwijder wel de mosselen die kapot zijn en/of na een ferme tik op de kop niet dichtgaan. (Goh, kon je ook maar zo selectief omgaan met je collega’s…)

Snij de sjalot fijn en snij de courgette in vierkante blokjes. Was de prei grondig, want nee; ‘zand schuurt de maag niet’, en snij in dunne ringen.

Verhit olie in een grote pan (waar de mosselen zo ook bij kunnen) en bak de sjalot, courgette en prei ongeveer 4 minuten. Haal de mosselen uit het water en doe ze in de pan erbij.

Schenk de wijn en de Cognac erbij en kook de mosselen met de deksel op de pan in 8 minuten gaar. Zorg dat je de pan af en toe even goed omschudt. Je wilt niet dat de mosselen ruzie gaan maken over de Cognac.

Roer de crème fraîche door de mosselen en serveer in gesloten pan aan tafel.

Tip: Serveer met stokbrood en kruidenboter.

Franse mosselen

koken & tafelen algemeen

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *