FleurFood Gevulde Speculaas
Recept

Homemade gevulde speculaas – heerlijk avondje is gekomen

Met dit weer wil je alleen maar binnen zitten, op de bank, onder een dekentje met een kop thee en gevulde speculaas.

Wat is er nou lekkerder dan gevulde speculaas die net uit de oven komt? Precies…

De geur van gevulde speculaas doet mij meteen denken aan de winter en vooral als je het zelf maakt ruikt je hele huis ernaar.

Afgelopen week heb ik zelf gevulde speculaas gemaakt en het mee naar kantoor genomen. Het vond gretig aftrek en mijn collega’s klagen al de hele week dat het recept nog niet op mijn blog staat. Ladies, bij deze!

Ingrediënten:

  • 200gr. zelfrijzend bakmeel
  • 130 gr. donkere basterdsuiker
  • 3 el. speculaaskruiden
  • 150 gr. roomboter
  • 2 el. melk
  • 1 el. water
  • Pakje amandelspijs van dr. Oetker
  • 2 eieren
  • Bloem om het aanrecht mee te bestrooien.
  • Optioneel: garneer amandelen

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Doe het zelfrijzend bakmeel, de basterdsuiker, speculaaskruiden en een beetje zout in een kom. Mocht het wat klonterig zijn, dan kun je het nog door een zeef halen.

Snij de boter in blokjes en voeg dit toe aan het meel. Kneed het deeg tot een soepel deeg en vorm het tot een bal. Leg deze in de koelkast.

Klop de eieren en het water in een kom. Doe de amandelspijs in een andere kom en schenk hier een klein beetje (ongeveer 1/3) van het ei bij. Kneed het met je handen tot het een glad geheel is.

Haal het deegmengsel uit de koelkast en snij in 2 gelijke stukken.

Bedek een ingevette bakvorm (ik gebruik altijd een ronde vorm) met een helft van het deeg, en zorg dat je een opstaande rand van ongeveer 1 cm hebt. Hoe gladder je het deeg maakt, hoe gelijkmatiger de spijs over de gevulde speculaas verdeeld wordt.

Bedek het deeg vervolgens met de spijs en druk aan met de bolle kant van een natte lepel. Nogmaals, hoe gelijkmatiger je het verdeeld, hoe beter je speculaas wordt.

Bestrooi het aanrecht met bloem en rol de andere helft van het deeg tot een ronde vorm. Leg deze bovenop de spijs en druk aan, vooral langs de randen.

Bestrijk het deeg met het overgebleven ei en plaats in het midden van de oven. Garneer eventueel met de amandelen.

Bak de gevulde speculaas in 40-45 minuten gaar.

Eet Smakelijk!

FleurFood Gevulde Speculaas

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *