Vuurtoreneiland
Restaurant review,  Review

Review: Dineren op Vuurtoreneiland – een vervallen fort en Amsterdam’s enige vuurtoren.

A long, long time ago… toen ik 29 werd heeft vriendlief mij als verrassing meegenomen naar vuurtoreneiland. We hebben het hier over circa 4 maanden geleden, dus niet echt bepaald vers van de pers. Toch wil ik jullie deze ervaring niet onthouden.

Het enige wat ik wist, was dat ik om 18:00 sharp bij het Lloyd Hotel in Amsterdam aanwezig moest zijn. Nou is inspecteur vlijmscherp niet heel erg goed met verrassingen, want de nieuwsgierigheid neemt graag de overhand. Na wat google-investigation was ik nog steeds niks wijzer. Wat gaan we doen?

Eenmaal aangekomen bij het Lloyd hotel was het me duidelijk dat we op een boot zouden stappen. En toen vertelde vriendlief mij de verrassing: We zouden gaan varen naar Vuurtoreneiland en daar dineren in een fort.

Vuurtoren eiland is gelegen in het Markermeer bij Durgerdam en is daarom  alleen per schip te bereiken. Supergaaf!

In lente en zomer eet je in het zomerrestaurant, een transparante glazen kas, beschut voor wind en regen, ‘eten in en van de natuur’. In de koudere maanden kun je eten in het winterrestaurant, en zoek je de intimiteit en warmte op, met een haardvuur en een deken.

Ik heb het eten op Vuurtoreneiland ervaren als een “mini vakantie”. De eilandervaring begint bij het Lloyd Hotel vanaf waar je met het historische ‘IJveer XIII’ over het IJ naar Vuurtoreneiland vaart. De boottocht heen en terug, inclusief diner duurt ongeveer 5 uur. Plan hier dus ook een avondje voor in.

Vuurtoreneiland

Wat mij direct opviel tijdens mij aankomst in het restaurant was de geur van vuur en/of vuurkorven. Alle gerechten worden bereid met regionale producten en worden gegaard op open vuur. Vuurtoreneiland heeft geen gas en slechts beperkte electra. Dit merk je aan de knipperende lampen aan tafel. Het is dus absoluut eten met karakter en een bijzonder verhaal.

Vuurtoreneiland

Ik was bijzonder onder de indruk van de kwaliteit van het eten en de creativiteit spatte er vanaf. Het menu is opgebouwd uit  basis ingredienten en geeft nog niet veel prijs van de verrassing die je te wachten staat. De eerlijkheid gebied me te zeggen dat ze niet zuinig waren met de wijn, die inbegrepen zit in het arrangement, en er werd vrolijk doorgeschonken.

Dit heb ik overigens nog volgende dag nog wel even gevoeld.

Vuurtoreneiland

Iedere gang van het menu heeft me positief verrast en ik zou deze ervaring van harte aanbevelen! Door het koken op open vuur krijgen de gerechten een bepaald karakter wat samen met de setting van het restaurant bijdraagt aan de ervaring.

Vuurtoreneiland

Vuurtoreneiland

Vuurtoreneiland

Vuurtoreneiland

Een kaart voor Vuurtoreneiland kost € 100,- pp. Dat is inclusief boottocht, aperitief en hapjes op de boot, menu, wijnarrangement, water en koffie of thee. Wees er wel snel bij, want de wachtlijst loopt op waar je bij staat!

Je vind alle informatie hier

Veel plezier!

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *