FleurFood Pasta
Recept

Zijdezachte handkerchief pasta met verse pesto

Vaak gaan kookprogramma’s een beetje langs me heen. Veelal omdat ik dan zelf in de keuken sta en simpelweg geen tijd heb om ervoor te gaan zitten. Op een lui avondje met “afhaal” zapte ik richting Masterchef Australia. Hier viel mijn oog meteen op de preview, waarin ze een zijdezachte pasta lieten zien met homemade pesto. Dit wilde ik ook…

Al kwijlend heb ik het de receptuur goed in me opgenomen. Ik kan het jullie dan ook niet onthouden.

“Handkerchief pasta” zoals dit type pasta genoemd wordt is in feite een flinterdun lasagnevel. Deze is zo dun gerold dat je er bijna doorheen kunt kijken. Als je dit type pasta vers bereid hoef je deze dan ook maar een aantal seconden te koken. Het rollen is wel even een klusje, maar als je nog wat onopgeloste agressie hebt dan is dit jouw gerecht!

De regel voor het maken van verse pasta is om 100 gram bloem en 1 ei per persoon te hanteren. Het gerecht dat ik maak is voor 2 personen, dus reken maar uit.

De pesto maken we uiteraard ook zelf. Mocht je dit teveel gedoe vinden, dan kun je bij de supermarkt ook hele goede verse pesto krijgen.

Echter vind ik het persoonlijk erg leuk als ik kan zeggen dat ik het gerecht helemaal “from scratch” heb gemaakt. Doet het ook altijd erg goed op feesten en partijen. Daarnaast heb ik vaak verse basilicum in huis, die op de een of andere manier groeien als kool, dus die kan mooi bijdragen aan dit gerecht.

Het geheim van de pesto is er om een eetlepel Griekse Yoghurt doorheen te roeren. Dit maakt hem wat romiger.

Enfin, hoe doen we dat dan? Hieronder vind je het recept.

FleurFood Basilicum

Type gerecht: Hoofdgerecht of voorgerecht in kleine portie
Aantal personen: 2
Bereidingstijd: 30-40 minuten
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Benodigdheden: Pasta machine

Ingrediënten:

Voor de pasta:

 • 200 gram patentbloem
 • 2 middelgrote eieren
 • Eetlepel olijfolie
 • Snufje zout

Voor de pesto:

 • Ongeveer 50 blaadjes basilicum
 • Snufje zout
 • 40 gr. pijnboompitten
 • 4 tenen knoflook
 • 100 ml. olijfolie
 • 80gr. Parmezaan of Pecorino
 • Eetlepel Griekse Yoghurt

Bereidingswijze:

Eerst gaan we aan de slag met het pastadeeg. In een beslagkom doe je de bloem en je maakt hierin een kuiltje waarin je de eieren doet. Hier voeg je een eetlepel olijfolie aan toe. Met een spatel (of je handen) mix je het deeg door elkaar tot het stevig begint te worden.

Nu begint het echt trek, sla en duwwerk. Dit is het moment waar je al je agressie kwijt kunt in dit stukje deeg. Mijn advies is om zoveel mogelijk agressie op te sparen, want hoe meer agressie, hoe soepeler het pastadeeg wordt.

Kneed het deeg, sla het op je aanrecht en vouw het meerdere malen dubbel om vervolgens weer te kneden. Zodra het naar jouw gevoel voldoende elasticiteit heeft leg je het even aan de kant om bij te komen van je “anger issues”.

Intussen maak je een begin aan de pesto. Doe de basilicum blaadjes, de tenen knoflook, olijfolie, pijnboompitten en parmezaan in een keukenmachine en mix tot een gladde pesto. Zet deze ook even aan de kant.

Haal het deeg weer tevoorschijn en verdeel met een mes in 4 gelijke stukken. Stuk voor stuk haal je het deeg door de pastamachine, waar je hem steeds een tandje dunner zet tot de pasta zo dun is dat je je vingers er doorheen kunt zien. Laat de pasta een minuutje of 5 drogen aan een rekje. Voorkom hierbij dat de pasta aan elkaar gaat kleven.

Meng vervolgens de eetlepel Griekse Yoghurt door de pesto en laat deze langzaam opwarmen in een hapjespan of koekenpan. Breng tegelijkertijd water aan de kook met een paar scheutjes olijfolie. Kook de pasta maar liefst 10 seconden en voeg vervolgens bij de pesto en roer voorzichtig door.

Schep de pasta op de borden en garneer met basilicum.

Eet smakelijk!

FleurFood Pasta

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *